טרוף סקרי הסמסים
16.9.20

בפרק הזה נגלה מה השימוש האמיתי שעושים בהם הפוליטיקאים, האם כדאי לשתף עם זה פעולה, ואיך זה משנה מהיסוד את המערכת הפוליטית.
ילווה אותנו מנהל הקמפיינים צוריאל שרון, בעלים משותף עם שלמה פילבר בחברת הסקרים “Direct polls”.
נשמע גם את עמרי ברק כתב הטכנולוגיה של חדשות 12 על האזהרות של מומחי אבטחת המידע וגם, הח"כ מיקי רוזנטל יוזם חוק הספאם שיסביר למה פוליטקאים יכולים לשלוח כמה סמסים שהם רק רוצים.
(גללו למטה לקריאת תמלול הפרק)
רשימת תפוצה בדואר האלקטרוני | אפליקציית עושים היסטוריה (אנדרואיד) | קבוצת הפייסבוק של התוכנית | iTunes
טירוף סקרי הסמסים
תמלול: חן בן–דוד
דפנה: שלום לכם, אנחנו בעוד פרק של עושים פוליטיקה. יריית הפתיחה כבר נשמעה, בחירות 2019 יצאו לדרך, היום נקדיש את הפרק למבול ה-SMSים, שוודאי הבחנתם בו כבר בבחירות לרשויות המקומיות, ועכשיו גם מתחיל בפריימריז, יהיה איתנו צוריאל שרון, מי שניהל את תוכן הסלולר של הליכוד בשנת 2015, היום שותפו של מומו פילבר, אם זה נשמע לכם מוכר– אחד מעדי המדינה נגד נתניהו, מיד נשמע על הדברים שהוא עושה היום. צוריאל יספר לנו על הסקרים שמטריפים את העולם הפוליטי אלה שמתבצעים דרך סמסים ודוגמים תוך שניות אלפי אנשים, זה נשמע כמו כלי שנועד להכיל את המפלצת התקשורתית שלא יודעת שובע מסקרים, אבל למעשה זו גם הפיכה של ממש, כי הסקרים המיידיים האלה מאפשרים לפוליטיקאים לעצב את הקמפיין שלהם תוך כדי תנועה. נשמע גם מעמרי ברק, כתב הטכנולוגיה של חדשות 2 על ההזהרות של מומחי אבטחת המידע, מתי כדאי לשתף פעולה, וחבר הכנסת מיקי רוזנטל יוזם חוק הSPAM, שיסביר למה הוא חושב שפוליטיקאים יכולים לשלוח לכם כמה סמסים שהם רק רוצים גם אם מדובר במאות, דוגמה קלאסית למקרה שבו נתנו לחתול לשמור על השמנת, בהמשך הסיפור המלא.
אז שלום צוריאל שרון, יועץ אסטרטגי, היי, מי שחתום על הצלחת הליכוד ב2015 במידה לא מבוטלת מה שלומך?
שרון חלק מההצלחה, בוקר טוב, מתנצל כבר מראש על הצרידות, הבטחתי!
דפנה: כן אני גררתי אותך לפה למרות שסימסת שאתה כולך צרוד וחולה והכל אמרתי שמע, הקמפיין מתחיל, אין מה לעשות, אין שחרורים.. אז תודה רבה שבאת אלינו. זה אמנם רדיו אבל אני רואה שאתה צעיר מאוד, איך בכלל הגעת לכל העולם הזה?
שרון טוב בואי נתחיל את הסיפור מ2015 כי נראה לי שלפני זה כבר… אבל מי שבאמת נתן את ההזדמנות הראשונה זה באמת שלמה פילבר שניהל אז ב2015 את מטה הבחירות של הליכוד, באתי עם רעיון יחד עם שותף שמתבסס על עולמות הBIG DATA, שאולי פעם ראשונה להכניס את זה לעולמות הפוליטיים. חצי שעה, 40 דקות של שיחה אני חושב ששלמה קלט מה יש לו ביד, הוא עצמו היו לו תכניות בהקשר הזה, החיבור היה מידי, הוא המוח, אנחנו אז ככה היינו קבלני ביצוע טובים, וככה באמת זה התחיל. פה זה התפתח והגיע מן הסתם למוניציפלי, ומן הסתם ל'19..
דפנה: מי שזוכר את הכתבה המפורסמת של עמית סגל על הקמפיין של הליכוד 2015, גם הערבים נוהרים לקלפיות שהסיט את הספינה, כך טוענים לפחות, ברגע האחרון, … שם טוענים שזה לא בדיוק מה שקרה, אבל מה שעשיתם שם זה שימוש מאוד נכון בטירגוט של אנשים דרך SMSים.
שרון בגדול כן, העיקרון בישראל, ועוד מעט ניגע גם בדברים מתקדמים, אבל בישראל בעיקרון ההצבעה היא מאוד שבטית, והיא די מחולקת גאגוגרפית. במרכז הארץ יש ערים ספציפיות, הערים האדומות, ת"א, רמת השרון, הוד"ש, כפ"ס וכולי, מכירים את זה כבר, ובסוף הפריפריה יותר או מה שמחוץ לכל הגוש הזה יותר צבוע בכחול של ימין, ליכוד או איך שלא תרצי לקרוא לזה, ולכן בישראל הקווים הם מאוד מאוד דיכוטומים, זה בגדול התבסס רק על הקווים האלה, בניגוד לכל מיני ספקולציות…
דפנה: למרות שיש שכונות שבטח לדוגמה, אני ירושלמית במקור, שהן מאוד מפולגות, מאוד מפוצלות ברמת הבית לפה בית לפה
שרון נכון, אמר יפה אז עמית בכתבה, הפער בין רחוב בן זכאי שככה מפצה בין קטמונים לבין קטמון הישנה, אנחנו מכירים את זה וזה נכון, הגענו גם לרזולוציות כאלה, אני חושב שהתפתחו גם המון סיפורים ככה בובמסטיים שזה סוג שאני ככה קצת אפילו הובכתי מזה, בסוף בסדר ניהלנו קמפיין מאוד מאוד מהיר, העסק פה עבד מאוד מאוד מהר וטוב, ושוב הוא היה חלק ממכלול של המון המון פעולות שהיו במהלך קמפיין, בסוף קמפיין זה קרוב ל-150 אנשים שמתנהלים, אגב אני חייב בהקשר הזה גם לציין שבעצם אחד השינויים הדרמטיים ב2015 היה ניהול דף הפייסבוק או כל הדיגיטל של נתניהו, שוב עם הכנסה של גורמים עם דם חדש, יונתן אוריך וטופז לוק שגם נכנסו כמעט באותה תקופה מקבילה לפעילות, עשו פעילות ככה משלהם, כל הדברים האלה ביחד..
דפנה: זה מה שעשה את השינוי..
שרון בעצם כן, אני חושב ש2015 היוותה סוג של נקודת מפנה ברמה של השרביט הועבר מדור של קמפיינרים ישראלים לדור חדש, צעיר יותר שמודע כבר לכלים החדשים, הליכוד, גם נתניהו, גם פילבר, נתנו לזה צ'אנס אמיתי, נתנו בידיים של אנשים מאוד צעירים, אני סה"כ הייתי בן 30, אוריך וטופז היו בני 25 אני חושב, פחות או יותר, והפקידו בידיהם שליטה על מה שבסוף הלקוח רואה בקצה זאת אומרת, יכול לדבר אחלה בחדרי ישיבות ואסטרטגיות, אבל בסוף מה שהלקוח רואה..
דפנה: מה שמגיע לו ישירות לSMS.
שרון מה שמגיע לו ישירות לנייד או הסטטוסים שאנחנו רואים בפייסבוק..
דפנה: אז אנחנו עשינו את השיחה המקדימה אז אמרתי לך אם 2015 היו בחירות שהתנהלו בסימן הSMSים אז בטח 2019 יהיה על אחת כמה וכמה אז אתה הסברת שאולי אפילו זה כבר פאסה כי זה כל כך בשימוש נפוץ, ראינו את זה במוניציפלי שעכשיו עוברים לדברים אחרים.
שרון תראי, אני תמיד… תמיד הסתכלנו גם הוא וגם אני, להקדים את כולם בצעד אחד ובישראל מה שנקרא כשמאמצים משהו אז מאמצים אותו עד הסוף. נכון בתחום האופנה, ב1001 תחומים, אז היה לי ברור שבמוניציפלי של 2018 כולם, כולם דיברו איתי "מה יהיה הערבים נוהרים שלנו?" ביום הבחירות לצורך העניין..
דפנה: כל ראש עיר רצה שמישהו ינהר לקלפיות.
שרון כן.. אז יש לי רוסים שנוהרים, וראיתי כל אחד הככה זה.. חרדים שנוהרים והכל זה
דפנה: וגם ערבים שנוהרים.
שרון את יודעת הערבים נוהרים כשם קוד היה נכון ספציפית לבחירות 2015 ששם היה התאחדות של רשימה משותפת וכולי.
דפנה: אולי אפילו להפך, ראינו בבחירות המוניציפליות שאסמסים הגיעו בכזו כמות אני לדוגמה בי–ם שכבר לא הסתכלת על התוכן, לא יכולת לסבול את זה בכלל, לא פתחת אפילו.
שרון צפינו שזה מה שיקרה, בי–ם היא באמת דוגמה מאוד בולטת בעיקר סביב הסיבוב השני, טען בצדק בזמנו ברקוביץ' על מסרונים בלי סוף ממשה לאון, עכשיו אנחנו די צפינו שזה מה שיקרה כי היה לי ברור שעכשיו יושבים 250 רשויות, כל רשות יש 4 מתמודדים בממוצע, מועצה כולל רשות וזה, סביבם עשרות או מאות יועצים אסטרטגיים, איך שלא תרצי לקרוא לזה, ובאים מסתכלים על קמפיין מאוד מוצלח מ2015 ואומרים טוב בואו נעתיק את השיטה ונעשה, אבל בסוף מוצאים רק איך לשחק, בסוף מה זה SMS, מה זה פייסבוק, מה זה יוטיוב, בסוף זה פלטפורמה, עכשיו אתה יכול להתנהל כמו שצריך ולהבין אותה, וזה הבסיס להצלחה שלה, הרי בליכוד הוצאנו קרוב ך-18 מיליון אסמסים בכל מהלך הבחירות, עכשיו זה כלום, בסוף אתה מסתכל על נקודת הקצה נגענו בכל מצביע פוטנציאלי בין 5 ל7 פעמים, בגדול זה הכל! עכשיו כשאתה שומע אנשים שומעים את הטיעון הזה הם בהלם, במוניציפלי אני חושב אנשים קיבלו כמות אסמסים כזאת ביום, לא במהלך כל הקמפיין.
דפנה: מצד אחד אם אני מתמודדת אז אני אומרת כולם עושים את זה אז אני לא יכול ה להרשות לעצמי לא לעשות את זה כי זה מאסט וכל מי שצועק יותר חזק ישמעו אותו יותר, אבל מצד שני זה מאבד מהאפקטיביות ויכול לעורר אנטיגוניזם.
שרון מאוד, וגם היום איך קוראים לזה, אנחנו יכולים באתרים לשים באנרים..
דפנה: עיוורון אסמסים.
שרון כן, עכשיו בסוף אתה רואה את יחס ההמרה, ז"א בנאדם שישתמש בפלטפורמות האלה וידע לעשות אותם חכם יראה, אוקיי, נתתי עכשיו קישור או לינק לכתבה או משהו ששיגע אותי באסמס, מה יחס ההמרה שהבאתי? אגלה לך סוד, הרוב מצליחים להביא 3-4-5% יחס המרה, אני מפרגן כשאני אומר את הנתונים האלה.
דפנה: וכמה לדעתך אתם הבאתם בליכוד?
שרון אני יודע, זה לא לדעתי, אני יודע לבחון בדיוק כמה זה. במוניציפלי היינו קרובים כמעט, לא סטינו לא ירדנו מהיחס המרה של 10%, ולפעמים גם, בהמון מקרים סביב ה-15 ובמקרים מופרעים גם סביב ה20, זה יחס מטורף.
דפנה: שהgame changer פה זה התוכן? זה אתה מכוון?
שרון זה התוכן, זה הטיימינג, זה המינון, זה המינון! זה אחלה של כלי וזה כלי מאוד זול אבל בסוף אתה צריך, זה, וכמובן גם טירגוט הקהל שלך!
דפנה: אני קיבלתי אסמסים מדימונה הלוו [צחוק] מטבריה, מבית שאן, אז שמחתי שיש לי כ"כ הרבה נכסים, אני לא יודעת איך הם הגיעו אליי….
שרון כן יש פה תמהיל מסויים שצריך, את יודעת, זה מרגיש שמשחקים במגרש הזה, אנשים זה כמו שסליחה אבל אם נקרא לזה דור ה40+ משחקים במגרש של הדיגיטל. לא תמיד זה עובד, אם נתניהו בנאדם בן קרוב ל70, רוה"מ המון שנים, נותן לשני ילדים במרכאות לשחק לו בדבר הזה, בלי מתווכים, בלי יועצי ביניים, בלי ספינולוגים בלי כלום, הם יודעים לתרגם הכי טוב בפייסבוק, זה עובד!
דפנה: טוב, גם יש לו הרבה ניסיון פוליטי שהוא מביא לעניין, אז בוא ננסה לחשוב על בחירות 2019 ואני כבר יכולה להגיד לכם שהם יעמדו בסימן הסקרים שמגיעים אלינו לטלפונים הניידים, אנחנו מקבלים בלי סוף הזדמנויות להביע את עמדותינו ברך הסמסים, ספר לי על המיזם שלכם איך הוא בנוי על מה הוא מבוסס.
שרון אנחנו מנהלי קמפיין, בעצם מנהלי הקמפיין היחידים שבנו לעצמם במשך השנה המוניציפלית מגרש ניסויים, קראנו לזה מגרש המשחקים של פילבר [צחוק] בכל מה שקשור לביצוע סקרים, מבוססי BIG DATA, לא אכנס לרזולוציות יותר מדי נמוכות, אבל עולים על חוק המספרים הגדולים. אין אף קמפיינר שהפעיל גם מערכות סקרים ברמה מאוד מאוד גבוה שדורשות ניתוח, הרי פילבר בסוף הוא בנאדם שמבין טוב סטטיסטיקה ואיך לקרוא סקרים ואיך לנסח סקרים ומה לשאול, זה הבנה שקיימת לאנשים מאוד מאוד מסויימים, ופה יש תמהיל מדהים של בנאדם שגם מבין בניהול קמפיינים וגם באיך לעשות את זה. עכשיו זה…
דפנה: אז אתה אומר, מה ישכנע את האנשים והוא בודק את זה מבחינה סטטיסטית?
שרון היה לי בעצם כלי אדיר שנתן לי בזמן אמת לדעת פחות או יותר כן סביב אירועים כאלה ואחרים מה לעשות בזמן אמת!
דפנה: תן לנו דוגמה מהמוניציפלי.
שרון הדוגמה הכי מדהימה היה לנו מועמד הכי אנונימי שיש בעולם, בנאדם שבכלל לא מגיע מהפוליטיקה, בנאדם בן 69, בעלים של יקבי ברקן בעברו, שמואל בוקסר, מתמודד בעיר מנומנמת במרכז הארץ, נס ציונה, 50 אלף תושבים
דפנה: למה אתה אומר מנומנמת? אני עושה שם שבתות תרבות עוד לא ראית כזה קהל בחיים שלך.
שרון כן, קהל מדהים זה… [צחוק] אגב עיר צבועה עיר ככה צבועה ורוד אדום מבחינת דפוסי ההצבעה שלה בזירה הארצית, יושב שם ראש עיר 25שנה, ואז מחליט שהוא פורש, ומגיע בנאדם מחוץ לפוליטיקה מול 1001 עסקנים שנמצאים כבר לא מעט שנים במערכת, ומחליט שהוא מסתמך לחלוטין על המערכת שפיתחנו בלי אגב, בניגוד לראשי ערים אחרים שבדקו אותנו ומדי פעם נעזרו בשירותיהם של מכוני סקרים כדי לראות את ההתאמות, וזה בסדר גמור, אבל את המבחנים האלה צלחנו, ושמואל בוקסר יום אחד אנחנו מתעוררים לכפולה המפורסמת בידיעות אחרונות, צייד הזברות המפורסם מאפריקה…
דפנה: למי שפספס, בוקסר בזמנו הפנוי אוהב לצוד חיות להצטלם ליד גופתן, והדבר הזה לפחות לשיטת יריביו אמור היה מאוד להרתיע את הבוחרים של נס ציונה ולהראות איזה בנאדם הם עומדים לשים…
שרון בוקסר יצא בסדר מזה, השתתף פעמיים בצייד מאפריקה, חוקי אגב…
דפנה: נחזור לעניינינו.
שרון המדינה כמובן רועשת וגועשת, ידיעות אחרונות זה לא שבאמת עשו תחקיר על מתמודד מנס ציונה, קיבלו חומרים מהמתחרים זה ברור איך העסק הזה עובד. קיבלנו אני חושב ברמה של אלפים או עשרות אלפים, זה היה בחול המועד סוכות, כל החג שלי נשרף רק על הסיפור הזה אני לא… חייב את זה עד היום לאישתי, אנחנו מקבלים אלפי תגובות לדף בקללות, נאצות, פתחנו חזית עם קהילת הטבעונים, צמחונים, קהילה שכנראה, לא כנראה, אסור להסתבך איתה בסיפור הזה, ובעצם הופעל עליו לחץ לפרוש, זה, עיתונאים פונים לריאיונות, כל ערוצי הטלויזיה רוצים לדבר על הצייד מאפריקה, סיפור מגניב צהוב סקסי וכו', ואנחנו מוצאים למחרת ביו של פרסום הכפולה, סקר בסוף לתושבי נס ציונה, הרי עם כל הכבוד בוקסר לא מתמודד לרה"מ, שואלים מה אתה חושב על סיפור בוקסר? הוא צריך לפרוש כמו שדרשו הכותרות, להתנצל ולהמשיך, או לא להתנצל ולהמשיך כרגיל? ומקבלים אינדיקציה בזמן אמת ב10 בבוקר, ומבינים שאין משבר. קרוב ל60% מהעיר אומרים אתה יכול להמשיך בלי להתנצל, הרוב אומרים תתנצל ותמשיך ו35% חושבים שצריך לפרוש, אגב בהלימה די מוחלטת לאחוזי התמיכה של המתחרה שעומד מולו.
דפנה: ולפי זה אתם קובעים את המדיניות.
שרון עכשיו כן המדינה גועשת ורועשת, אף אחד לא מבין למה בוקסר לא מוכן להתראיין בערוץ 1, ולבוא להסביר את הדברים, איך לא אכפת לך… אבל אנחנו מבינים שאין פה שום משבר! אם אין לך כלי שיודע לעשות את זה באופן מיידי, אוקיי? ולא להזמין סקר שעד שאתה מפעיל אותו גם העלויות שלו הן כמובן הרבה יותר גבוהות, ועד שתקבל את התוצאות, בוחן יכול לבוא כמעט שבוע בחלק מהמקרים, 10 בבוקר בוקסר ידע שאין סיפור.
דפנה: ואתם עבדתם עם הרבה רשויות נכון?
שרון עבדנו בעיקר, התחלנו אפשר להגיד ב12 קמפיינים, חלק נשרו.
דפנה: וכולם תוך כדי תנועה בודקים את עצמם עם סקרים, ככה זה עובד.
שרון בחלק יותר, אבל בעיקר נקרא לזה, לסרי מאשדוד הלך איתנו לאורך כל הדרך, פיירברג בנתניה, בוקסר כמובן ועוד קמפיינים אחרים שהיינו מעורבים בהם ברמה כזו או אחרת, נכון וחלקם בחנו את עצמם עם התוצאות לאורך זמן, הוצאנו קרוב ל250 סקרים במהלך השנה המוניציפלית, אין היום בטח לקראת 2019 מערכת או גוף, לא גוף סקרים ובטח לא מנהלי קמפיין שלא התעסקו בזה מעולם, שחולמים להגיע לרמת דיוק כמו שהגענו אליה.
דפנה: אגב, אני לא יודעת אם מותר לספר אני חושבת שכן במהלך היום עצמו הזנתם גם אותנו בחדשות 2 על נתונים בזמן אמת לאן זה הולך פחות או יותר לאן נושבת הרוח, נורא הסתקרנו כי בבחירות המוניציפליות אין סקרים, אז אתם עזרתם לנו בעניין הזה והייתם מאוד מדוייקים, תוך כדי היום עצמו ידעתם לומר מי ינצח איפה.
שרון נכון. אנחנו בעצם רצינו להביא את המערכת הזאת לרמה מבצעית מבחינתנו המבחן היה בעצם מבחן יום הבחירות, עד אז אתה יכול לפרסם סקרים ואף אחד לא יזכור מה היה אתמול, עד יום הבחירות בעצם הוצאנו מעבר לזה שאנחנו מנהלים קמפיין וצריכים לתפעל את הקמפיינים שלנו, פילבר הקים צוות שדגם קרוב ל20 רשויות בישראל, עם יחס אחוזי הצלחה ב2 וחצי בצהריים ו7 בערב, עשינו את המדגמים בעצם פעמיים, בערים כמו ת"א בת ים, נתניה, פתח תקווה, באר שבע, הוד"ש, אשדוד, לא נעבור כל הערים, 20 רשויות גדולות ובינוניות בישראל, המערכת בסוף דייקה ב93% דיוק, זה מדהים.
דפנה: בוא ננסה להבין, אני מנסה להבין מעבר מה זה נותן ולמה זה כזה גיים צ'יינג'ר? אם עכשיו אתם תיקחו את הטכנולוגיה הזאת ותשתמשו בה ברמה הארצית שזה כמובן מה שמתוכנן, מה זה אומר? שפוליטיקאי יכול בכל רגע נתון לעשות בדיוק מה שהציבור שלו רוצה בדיוק מה שהציבור שלו מצפה ממנו? ובאמת למה זה משמעותי כי הרי ברמה הארצית יש סקרים שבוחנים כל הזמן את המגמות, אז יש להם אינדיקציות על הרבה דברים…
שרון קודם כל, זה משנה מבחינת העלויות. העלויות הרבה יותר נמוכות היום, מה שעולם הדיגיטל עשה לפרינט או לטלוויזיה זה מה שהסיפור הזה עושה גם בסקרים. כל אחד ברמת העלויות, דבר שני ברמת המהירות, אני לא חושב שיש מישהו שיכול להביא תוצאות ברמה של 2-3 שעות.
דפנה: אז לצורך העניין אם אתם עובדים ברמה הארצית אז עכשיו כשגבאי חתך את לבני והיא מכנסת מסיבת עיתונאים בין 11 בבוקר ל2 בצוהריים, אתם יכולים להגיד לה ב2 בצוהריים מה הקהל שלה רוצה לשמוע?
שרון לחלוטין.
דפנה: אגב אני השבוע פרסמתי שמתפקדי הליכוד מקבלים כל הזמן סקרים על ההצטרפות של כחלון, איך אתה רואה את העניין הזה? מי יכול לעמוד מאחורי זה?
שרון ראיתי את זה, שוב הסקרים הטיפשיים אנחנו לא נמצאים שם. יכול מאוד להיות, זה לא באמת סקר זה בעצם לייצר איזה סוג של לחץ בימין….
דפנה: זה לא שנתניהו באמת רוצה לבדוק האם כחלון יכול להיות ממלא מקום או לקבל 4 מקומות בעשיריה וכך זה יתקבל, יכול להיות לדוגמה שאפילו נתניהו בעצמו רוצה להחליש את כחלון כדי להכניס אותו לדוגמה במחיר נמוך, ואז הוא מפיק סקר שכבר מאותת למצביעים של כחלון שהוא בדרך לליכוד, יחליש אותו ויכניס במחיר נמוך. יכול להיות סיבוב מהסוג הזה.
שרון קודם כל, תמיד היתה שיטת הטמעת מסרים באמצעות סקרים, בסדר? דרך השאלה אתה יכול להטמיע מסרים כאלה ואחרים. אם שמעת שמועמד הוא ככה וככה, נאשם בעבירות כאלה וכאלה. אני יכול להוציא את זה גם באמצעות שאלה….
דפנה: "פייק סקר".
שרון אני בסוף גם חושב שהקהל הישראלי הוא קהל הרבה יותר חכם ממה שמנסים לצייר…
דפנה: אני חייבת לשאול אותך, הרי אם אתם הוצאתם סקר לדוגמה שרוצה לבדוק באמת את ההצטרפות של כחלון לליכוד, נמשיך עם אותה דוגמה, אז כבר חשפתם לכמה אנשים שלא הוצאתם אליהם, אגב לכמה אנשים אתה מפיץ את הסקר?
שרון מספרים מאוד גדולים, עשרות אלפי אנשים.
דפנה: עשרות אלפי אנשים כבר יודעים שזה על הפרק? איך אתה מתמודד עם זה?
שרון לא מדוייק. לא מדוייק כי שוב, לא ניכנס פה לרזולוציות איך העסק הזה עובד, אבל רק משתתפי הסקר נמצאים שם ושוב אני אומר…
דפנה: מה זה רק, הם יכולים לעשות צילום מסך ולהפיץ.
שרון אבל סקר מהסוג של כחלון, הוא סקר ניקח אותו שניה כדוגמה, כן, אני לא יודע אני רק יכול להעריך את מה שדיברנו מקודם, אנחנו לא עושים סקרים מהסוג הזה. בסוף אני מפעיל מערכת שהמטרה שלה היא לייצר תשובות אמינות ואמיתיות. יש מי שמזמינים דרכי סקרים ורוצים תשובות אמינות–כי בסוף אני חתום על הסקרים האלה.
דפנה: ברור! אבל אפילו אם נגיד הלקוח שלך זה גבי אשכנזי והוא רוצה לבדוק האם הציבור רוצה אותו בליכוד או בעבודה, שלחת את זה ל30 אלף איש, כולם יודעים שסביר להניח שהוא בודק את העניין.
שרון אגב, סקרים מהסוג הזה נבדקים הרבה פעמים על ידי קבוצות מיקוד עוד הרבה לפני שהם יוצאים לקהל הרחב, וכן הרבה פעמים מועמדים, את רואה שמות של מועמדים שמשתרבבים הרבה פעמים באיזה סקר חדש שאף אחד לא דיבר עליו, אתה הרבה פעמים יכול להעריך מי הזמין את הסקר. את שואלת אותי בקצה בסוף כמה האזרח בקצה מבין הרבה פעמים את הרזולוציות האלה, אנחנו חיים בביצה מאוד מסויימת מבינים ועושים 1+1 ומבינים את העולם ויותר מדי מתוחכמים בראש שלנו, אגב באותה מידה, חשבתי תמיד אמרתי למומו שמע, אנשים תמיד דיברו על אנשים שמשקרים בסקרים, איך אנחנו יכולים…. נכון שיש שקרנים, אבל יש שקרנים בשוליים בכל צד.
דפנה: השקרנים מתקזזים.
שרון הכל מתקזז, בסוף אנשים ישראלים מכורים לסקרים, הם אוהבים את הזה, היום הם מבינים שיכולת ההשפעה שלהם על מהליכים של פוליטיקאים הם אדירים, גבאי שעכשיו בא ומפטר את ליבני, הוא תוך דקות מקבל לפייסבוק שלו תגובות, אונליין.
דפנה: אגב, הוא לא פיטר אותה בלי שהוא בדק לפני זה והגיע למסקנה שזה אמור לא להחליש אותו…
שרון נכון.
דפנה: אז בוא נשמע דברים שאמר השבוע עמרי ברק במהדורה שלנו בחברת החדשות, הוא מדבר על אותם סקרים והוא מזהיר שזה יכול להיות פתח לפרצות אבטחת מידע, בואו נשמע.
ברק: מומחי אבטחת מידע מזהירים–ההודעה הקטנה הזו יכולה לחשוף את הפרטים שלכם, לגרום לכך שתהיו נתונים למעקב. איך זה עובד? ההחלטה לענות, החלטתם לענות לאסמס הזה, הגבתם עם הספרה של המפלגה שלכם, המידע הזה עובר ליועצי התקשורת של לא מעט מפלגות, משם הדרך להשפיע על הקול שלכם קצרה במיוחד. למשל באמצעות תעמולה שלילית. תארו לעצמכם מצב שבכל יום ב2 בלילה המפלגה שאליה אם מתכוונים להצביע שולחת אליכם הודעה. לא תשקלו לשנות את ההצבעה כדי לנקום במי שהעיר אתכם באמצע הלילה? מאגר המידע הזה לא כולל את מספר הטלפון אלא ככל הנראה גם מקום מגורים, כך אפשר בקלות גם להגיע לעמודים שלכם ברשתות החברתיות, בבחירות בארה"ב ראינו כמה קל לשנות דפוסי הצבעה באמצעות פרסום ממוקד–רק אל בן אדם ספציפי. אל תופתעו אם בקרוב תראו על המסך שלכם הודעות של לא מעט פוליטיקאים, כאלה שלא בהכרח תראו אצל חברכם, כזה שמיועד רק לכם.
דפנה: צוריאל, איך אפשר לדעת שכשאנחנו עונים על סקר, אנחנו לא אחרי זה נכנסים לאיזה מאגר מידע שאחרי זה יעשה עלינו איזה מניפולציה?
שרון אני חולק על כל התפיסה הזו, שאגב בעיניי מונעת מפחדים, המיתוס סביב 2015 וכאילו פייק ניוז וכל המילים היפות האלה שאמרו על בחירות טראמפ בארה"ב, מנסים להפוך אותנו לאמריקה וזה לא שם. ישראל היא מדינה קטנה, זה אחד. והנבדלים פה מאוד מאוד קטנים.
דפנה: ז"א חלק מהביזנס שלכם זה לא לקחת את המידע, נגיד כל מי שענה לכם בסקר שיכול להצביע ליכוד ואחרי זה לעשות לו פרסום.
שרון את יודעת, זורם איתך. נגיד ועכשיו יש איזה קמפיינר שלח את האסמס שאל בעד מי אתה, נגיד האסמס הזה למיליון מצביעים. מה שבדר"כ לא קורה– אין שיגורים בכמויות כאלה בטח בפעימה אחת. אני אומר לך שהוא לא מביא יותר מיחס המרה של 3-4%, עזבי הגזמתי, אולי אחוז וחצי-2 במקרה הטוב. דגם 20,000 טלפונים.
דפנה: זו לא השאלה, השאלה: נגיד אתם הוצאתם סקר על בוקסר ונגיד גיליתם ש60% מהאנשים שם הם פוטנציאליים להצביע בוקסר…
שרון אין לי דרך לעקוב אחריהם. בניגוד לכולם בשיטות שלנו לא יכול לדעת איזה מספר ענה מה. ממש לא. אחרת הייתי….
דפנה: מיליונר [צחוק]
שרון לא, ממש לא! הייתי חוטא לעצמי לחלוטין. אני לא מחפש את המספרים, לא מאמין בדבר הזה, אגב באותה מידה שלא השתמשתי בבוט, פרופיל מזוייף אחד! במהלך כל הבחירות ובכלל, עולמות שאנשים משתמשים בזה בלי סוף וחושבים אגב שזה עוד יכול לעזור להם. בסוף התוכן מנצח. הישראל